T.C.
DEMRE BELEDİYESİ
VETERİNER İŞLERİ MÜDÜRLÜĞÜ
GÖREV VE ÇALIŞMA YÖNETMELİĞİ
BİRİNCİ BÖLÜM
Amaç, Kapsam, Dayanak ve Tanımlar
Amaç
MADDE 1 - (1) Bu yönetmeliğin amacı, Demre Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ve bağlı birimlerin kuruluş, görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını düzenlemektir.
Kapsam
MADDE 2 - (1) Bu Yönetmelik, Demre Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü ve bağlı birim personelinin görev, yetki ve sorumlulukları ile çalışma usul ve esaslarını kapsar.
Dayanak
MADDE 3 - (1) Bu Yönetmelik, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 15. maddesinin (b) fıkrası, 657 sayılı Devlet memurları Kanunu, 4857 sayılı İş Kanunu, 5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu, 17 Aralık 2024 tarih ve 32755 sayılı resmi gazetede yayımlanan “Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na istinaden yürürlüğe giren Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği, 5018 sayılı Kamu Malî Yönetim ive Kontrol Kanunu, 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu, 4735 sayılı Kamu İhale Sözleşmeleri Kanunu, 2464 sayılı Belediye Gelirleri Kanunu, 5326 sayılı Kabahatler Kanunu, 6343 sayılı Veteriner Hekimliği Mesleğinin İcrasına, Türk Veteriner Hekimleri Birliği İle Odalarının Teşekkül Tarzına Ve Göreceği İşlere Dair Kanun, 1593 sayılı Umumi Hıfzıssıhha Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5996 sayılı Veteriner Hizmetleri, Bitki Sağlığı, Gıda ve Yem Kanunu ve diğer ilgili mevzuat hükümlerine dayanılarak hazırlanmıştır.
Tanımlar
MADDE 4 - (1) Bu yönetmelikte geçen:
a) Büyükşehir: Antalya Büyükşehir Belediyesini,
b) Belediye : Demre Belediyesini,
c) Başkanlık : Demre Belediye Başkanlığını,
ç) Başkan : Demre Belediye Başkanını,
d)Başkan Yardımcısı: Demre Belediye Başkanı tarafından konuyla ilgili olarak görevlendirilen Demre Belediye Başkan Yardımcısını,
e) Meclis : Demre Belediye Meclisini,
f) Encümen : Demre Belediye Encümenini,
g) Müdürlük : Veteriner İşleri Müdürlüğünü,
ğ)Müdür : Veteriner İşleri Müdürünü veya müdür vekilini ve sadece verilen yetkiyi kullandığı alanlara münhasır olmak üzere müdür tarafından verilen imza yetkisini kullananları,
h) Birim Şefi: Veteriner İşleri Müdürlüğüne bağlı olarak görev yapan, müdürlüğün görev alanına giren iş ve işlemleri organize eden, yürütülmesini sağlayan ve bu işlemleri ilgili mevzuat hükümleri çerçevesinde yerine getirmekle yükümlü alt birimi,
ı) Personel : Müdür ve şef tanımının dışındaki Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesinde görevli tüm personeli,
i) Demre Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi: Demre Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü bünyesinde ilçemiz sınırları içerisindeki sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve ilgili kanuna istinaden hazırlanarak yürürlüğe giren Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği doğrultusunda gerekli muayene, tedavi, kısırlaştırma, aşılama, küpeleme, kayıt altına alma, kimliklendirme vs. rehabilitasyon işlemlerinin gerçekleştirildiği ve Belediye Başkanı tarafından onaylanarak yürürlüğe konulan talimatname doğrultusunda yönetilerek faaliyet gösteren tesisi,
j) Mevzuat: Müdürlüğün çalışma alanı ile ilgili tüm Kanun, Kanun Hükmünde Kararname, Tüzük, Yönetmelik, Genelge, Bildiri, Meclis Kararları, Başkanlık Onayları ve herkesçe kabul görmüş teamülleri,
k) Başıboş ve Sahipsiz Hayvan: Bir sahibi olmayan sokakta serbest halde dolaşan hayvanı,
l) Sahipli Hayvan: Reşit ve mevzuat doğrultusunda engeli bulunmayan bir şahsın sorumluluğunda, aşı ve tedavileri yaptırılan, barınacak yeri olan ve bağlı bulunduğu belediyeye, İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğüne kayıt ettirilmiş olması gereken,
m) Kısırlaştırma: Sahipsiz sokak hayvanlarının nüfuslarının kontrol altında tutulabilmesi amacıyla, erkek ve dişi hayvanların üreme organlarının sorumlu veteriner hekim tarafından cerrahi operasyonla alınması işlemini,
n) Sahipsiz Hayvan Toplama ve Besleme Aracı: Hasta ve yaralı durumdaki sahipsiz sokak hayvanlarının ilk müdahalesi ile rehabilitasyon işlemlerinde ve besleme noktalarına mama takviyesi gerçekleştirilmesinde kullanılmak amacı ile nakil yapmaya elverişli aracı,
o) Müşahede: Isırma yapan hayvanın on gün süreyle ya sahibinde ya da belediyeye ait yerde kontrol altında tutulmasını,
ifade eder.
İKİNCİ BÖLÜM
Kuruluş, Faaliyetler, Yapılanma ve Bağlılık
Kuruluş
MADDE 5 -(1) Demre Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü, 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 48’nci maddesi ile 17 Aralık 2024 tarih ve 32755 sayılı resmi gazetede yayımlanan “Belediye ve Bağlı Kuruluşları ile Mahalli İdare Birlikleri Norm Kadro İlke ve Standartlarına Dair Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına İlişkin Yönetmelik” hükümlerine dayanılarak, Demre Belediye Meclisinin 01/10/2025 tarih ve 2025/59 sayılı kararı ile kurulmuştur.
Faaliyetler
MADDE 6 - (1) Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün faaliyetleri aşağıda belirtilen şekildedir.
a) Veteriner poliklinik faaliyetleri,
b) Sahipsiz sokak hayvanlarına yönelik kısırlaştırma ve rehabilitasyon faaliyetleri,
c) Kurban hizmetleri,
ç) Vektörlerle (hastalık taşıyıcı) mücadele hizmetlerini kapsar.
Yapılanma
MADDE 7 - (1) Demre Belediyesi Veteriner İşleri Müdürlüğü’nde uygun nitelik ve sayıda memur, Müdür, Şef, Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Tekniker ve Teknisyenleri, sözleşmeli personel, kadrolu işçi ve hizmet alımı yoluyla çalıştırılan personel görev yapar ve yapılanması aşağıda belirtilen şekildedir.
a) Müdür
b) Birim Şefi
c) Veteriner Hekim
d) Veteriner Sağlık Tekniker ve Teknisyeni
e) Evrak Kayıt Birimi ve Diğer Personel
f) Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Personeli
g) Sahipsiz Hayvan Yakalama ve Besleme Ekibi
h) Vektörlerle Mücadele ve İlaçlama Ekibinden oluşur.
Bağlılık
MADDE 8 - (1) Veteriner İşleri Müdürlüğü, üst yönetici olarak Belediye Başkanına veya Belediye Başkanının görevlendirdiği ve yetki verdiği Başkan Yardımcısına bağlıdır. Başkan bu görevi bizzat veya görevlendireceği kişi eliyle yürütür.
ÜÇÜNCÜ BÖLÜM
Görev, Yetki ve Sorumluluklar
Veteriner İşleri Müdürlüğünün görevleri
MADDE 9 – (1) 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu ve Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği doğrultusunda sahipsiz sokak havanları hayvanların sağlıklarının korunması ile çevre ve toplum sağlığı açısından nüfuslarının kontrol altından tutulabilmesi amacıyla geçici bakımevine alınarak, gerekli muayene ve tedavilerinin gerçekleştirilmesi, aşılanması, kısırlaştırılması, küpelenerek, işaretlenmesi ve kayıt altına alınması, sahiplendirilmesi veya alındığı yaşam ortamına geri bırakılması.
(2) Isırık, saldırı vb. vakalarında İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü yetkilileri ile işbirliği içerisinde ilgili hayvanların tespit edilerek müşahede altına alınması, gerekli tedavi ve kayıt işlemlerinin gerçekleştirilmesi.
(3) İlçemiz içerisinde muhtelif yerlerde sahipsiz sokak hayvanları için beslenme odakları kurulması ve bu odaklara periyodik olarak mama takviyesi yapılarak sahipsiz sokak hayvanlarının beslenmelerine yardımcı olunması.
(4) İlçe sınırları içinde evlerde beslenen sahipli evcil hayvanların kayıt altına alınmalarının sağlanması amacıyla gerekli bilgilendirme faaliyetlerinin gerçekleştirilmesi.
(5) Sahipsiz hayvanların sahiplendirilmelerine yönelik teşvik edici faaliyetlerde bulunulması.
(6) İlçe genelinde potansiyel zararlı üreme alanları (JIT) öncelikli olmak üzere kamu ortak kullanım alanlarında Antalya Büyükşehir Belediyesi ilaçlama ekipleriyle koordineli olarak gerekli ilaçlama faaliyetlerinin gerçekleştirilerek insan sağlığını tehdit eden vektörlerle mücadele hizmetlerinin yürütülmesi.
(7) Mesleki konularda, birim içi ve dışı eğitim çalışmaları yapmak.
(8) Hayvan sevgisinin yaygınlaştırılması ve diğer veterinerlik hizmetleri konusunda ilçe halkının bilinçlendirilmesi adına gerekli çalışmaların yapılması.
(9) Gerçekleştirilecek faaliyetler için gerekli malzeme, ilaç ve diğer ihtiyaçların ilgili mevzuat doğrultusunda temin edilmesi.
(10) Beslemesi yasak olan köpeklerle ilgili kolluk kuvvetleriyle iş birliği içerisinde gerekli önlemi almak.
(11) İl ve İlçe Hıfzıssıhha Kurulu, Mahalli Çevre Kurulu, Hayvanları Koruma Kurulu gibi kuruluşların almış olduğu kararlarda Veteriner İşleri Müdürlüğü’nü ilgilendiren görev ve sorumlulukları yerine getirmek.
(12) Demre Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne gelen ilçemizdeki yerel hayvan koruma görevlilerinin ve diğer vatandaşların, gerçekleştirebilecekleri, katılabilecekleri faaliyetleri, ziyaret gün ve saatlerini ve uyması gereken diğer kuralları, ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda birim müdürü tarafından hazırlanacak ve belediye başkanının onayının ardından yürürlüğe girecek olan talimatname içeriğinde belirtilmesi ve ilgili faaliyetlerin bu doğrultuda gerçekleştirilmesi.
Müdürlük yetkisi
MADDE 10 - (1) Veteriner İşleri Müdürlüğü, bu yönetmelikte sayılan görevleri ve 5393 sayılı Belediye Kanununa dayanarak Belediye Başkanınca ve Belediye Başkan Yardımcısı tarafından kendisine verilen tüm görevleri kanunlar çerçevesinde yapmaya yetkilidir.
(2) Veteriner İşleri Müdürlüğünün personel kadroları, müdürlüğün teklifiyle her yıl bütçe ile kabul edilen kadro ve ödeneklerle tayin ve tespit edilir. Personelin kadrosuna uygun görevlerde çalıştırılması esastır. Ancak aynı kadro ile müdürlüğün farklı hizmet birimlerinde görevlendirme müdürlüğün yetkisindedir.
Müdürlüğün sorumluluğu
MADDE 11 - (1) Veteriner İşleri Müdürlüğü, Belediye Başkanınca ve Belediye Başkan Yardımcısı tarafından verilen görevleri mevzuata uygun bir şekilde yerine getirmek ve bu yönetmelikte tarif edilen görevler ile diğer ilgili kanunlarda belirtilen görevleri gereken özen ve makul sürede yapmak ve yürütmekle sorumludur.
Veteriner İşleri Müdürü’nün görev, yetki ve sorumluluğu
MADDE 12 - (1) Veteriner İşleri Müdürlüğünü Başkanlık Makamına karşı temsil eder ve Belediyenin hak ve menfaatlerini korur.
(2) Veteriner İşleri Müdürü; yürürlükteki Belediye Kanunu ile diğer kanun ve yönetmelikler ile proje, plan, program ve prosedürlerde belirtilen ödevler ve sorumluluklar ile kendisine verilen görevlerin mevzuata uygun olarak yapılmasından yetkili olup, Belediye Başkanına ve Belediye Başkan Yardımcısına karşı sorumludur.
(3) Müdürlüğün yönetiminde tam yetkili kişidir. Müdürlüğün her türlü çalışmalarını düzenler ve müdürlük hizmetlerinin zamanında, verimli ve düzenli bir şekilde yürütülmesini sağlar.
(4) Veteriner İşleri Müdürlüğünün Harcama Yetkilisi ve Müdürlük personelinin 1.Disiplin amiridir.
(5) Müdürlüğün faaliyet alanına giren konularda ilgili kişi, birim ve kuruluşlarla haberleşme ve koordinasyon sağlama yetkisine haizdir.
(6) Müdürlüğünün hizmet alanıyla ilgili yazışmaları, raporlamaları ve kayıt işlemlerini düzenler.
(7) Yasalarla verilen her türlü ek görevi yapar.
(8) Hiyerarşik sıralama ve mevzuatlar gereği sorumlu olduğu makamlara bilgi vermek veya onay gereken konularda onay almak suretiyle her türlü personel hareketini yapmak ve hizmetin daha pratik, daha verimli yürütülmesini sağlamak, disiplin cezalarının uygulanmasını takip etmek.
(9) Yıllık çalışma programlarının ilgili birimlerle işbirliği yaparak hazırlamak ve bağlı bulunduğu makama sunmak. Astların belirlenen politikaları anlamalarını ve belirlenmiş faaliyetlerin uygulanmasını, yerine getirilmesini sağlamak.
(10) Müdürlüğe bağlı personellerin günlük mesaiye geliş ve gidişlerini kontrol etmek ve takipçiliğini yapmak.
(11) Kalite Yönetim Sistemi faaliyetlerini izlemek, gereğini yapmak, iyileştirme ve geliştirme önerilerinde bulunmak.
(12) Müdürlüğüne ilişkin görevlerin kanun, yönetmelik, karar, tüzük, mevzuat hükümleri, Meclis ve Encümen Kararları gereğince yürütülmesi için karar vermek, tedbir almak, uygulamak, görevlerin daha sağlıklı, süratli ve verimli olarak yürütülmesi için ihtiyaç duyacağı tedbirleri almak ve uygulamak.
(13) Birim faaliyetlerinin yürütülmesi, yönlendirilmesi ve değerlendirilmesi için, bağlı birimlere tahsis edilen personel, yer, malzeme ve diğer kaynaklarla geleceğe yönelik olarak hedefler ve standartlar belirlemek, kaynakları verimli ve doğru işlerde kullanmak.
(14) Birim içinde etkin bir kayıt ve dosya sistemi kurmak, yürütmek ve geliştirmek.
(15) Birimdeki kadrolara ilişkin görevler, yetkiler ve sorumluluklar ile bu kadro görevlerine atanacaklarda aranan özel niteliklerde değişikliği gerektiren hususları tespit etmek ve Başkanlığa önermek.
(16) Müdürlük faaliyetlerinin yürütülebilmesi için gerekli elemanların seçiminde, görevden alınmalarında, terfi ve atamalarında, ödüllendirme ve cezalandırılmalarında Başkanlığa önerilerde bulunmak.
(17) Müdürlüğe havale edilen iş ve evrakların birimlere havalesini yapmak ve gereğini sağlamak, cevap yazılarının hazırlanmasını, günlük işlerin imza takibinin yapılmasını ve sonuçlandırılmasını sağlamak.
(18) Müdürlüğün çalışma ve usullerini gözden geçirerek, Müdürlüğe bağlı birimlerin görevlerinin etkinlikle yerine getirilmesi için yetkisi içindeki tedbirleri alır.
(19) Müdürlük personelini gerekli gördüğü durumlarda geçici olarak uygun gördüğü bölüm ve işte çalıştırır. Müdürlük personeli arasında görev ve iş bölümü yapar.
(20) Emrindeki birimlerin denetim ve gözetimini yaparak birim içinde yürütülen hizmetlerin usulüne uygun biçimde yürütülmesini sağlar, bu amaç için gerekli tedbirleri alır ve aldırır.
(21) Hangi işlerin kimler tarafından yürütüleceğini ve verilen yetkilerin kapsamının ne olduğunu gösteren bir görev bölümü emri çıkartılarak ilgililerine duyurur.
(22) İlgili mevzuat, Bakanlıklar, Büyükşehir Belediye Başkanlığı ve Demre Belediye Başkanlığı genelge, bildiri, prensip kararları ve talimatlar çerçevesinde yöneticilik görevlerini yerine getirir.
(23) Müdürlük hizmetlerinin, ilgili mevzuat ve planlara uygun şekilde yürütülebilmesi için gerekli her türlü tedbiri alır.
Birim Şefliğinin Görev, Yetki ve Sorumluluğu
MADDE 13 - (1) Birim şefliği Veteriner İşleri Müdürlüğü’ne bağlı olarak çalışır. Müdürün kendilerine tevdi ettiği görevleri mevzuata uygun olarak tam ve eksiksiz yapılmasından yetkili ve müdüre karşı sorumludur.
(2) Amirleri tarafından verilen görevlerle ilgili gerekli etüt ve projeleri hazırlamak ve planlamak.
(3) Müdürlük adına tüm resmi evrakların kayıt işlemlerini yapmak.
(4) Müdürlüğün ihtiyacı olan mal, malzeme ve hizmet ihtiyaçlarının belirlenerek gerekli talebi yapmak, ihale dosyalarını hazırlamak, teklif, keşif ve şartnamelerini tanzim etmek, gerekli onaylarını alarak sonuçlandırmak, malzemelerin depolanması ve gerektiğinde kullanılmasını sağlamak.
(5) Müdürlük faaliyetleri ile ilgili aylık faaliyet raporunun hazırlanmasını sağlamak, istatistikleri oluşturmak.
(6) Görevle ilgili her türlü iç/dış yazışmaları yapmak, Müdüre, Başkana, Encümene, Meclise teklifler sunmak, verilen kararları uygulamak.
(7) Tahakkuk müzekkereleri ve ödeme emirlerini hazırlamak.
(8) Müdürlük bünyesindeki diğer belediye hizmetlerine katılmak.
(9) Müdürlükçe belirlenen genelge, yönetmelik ve kararları deftere işleyerek, incelemeye hazır bulundurur.
(10) Müdürlüğün tüm yazılarını önceliklerine göre sıraya koyarak hazırlar, cevaplandırır ve tasnif eder. Kararların ve her türlü yazıların örneklerini çıkarır. Verilen ek görevleri yerine getirir.
(11) Şeflikte yürütülen faaliyetlerin Demre Belediyesi Kalite Yönetim Sistemi ile uyumlu bir şekilde yürütülmesinden, yönetmelik, prosedür, talimat ve rehberlerin uygulanmasından, sonuç ve faaliyet raporlarını hazırlamak ve duyurmaktan müdüre karşı sorumludur.
(12) Belediye mevzuatı ve bu yönetmelik hükümleri çerçevesinde, kendisine verilen görevlerin kanun, yönetmelik, karar, tüzük, mevzuat hükümleri, Meclis ve Encümen Kararları doğrultusunda mevzuata uygun olarak yerine getirilmesinden yetkilerin zamanında kullanılmasından müdüre karşı sorumludur.
(13) Müdürlük bünyesinde yapılan görev dağılımına göre kendisine Birim Müdürü tarafından verilen görevleri, mevzuata uygun olarak yürütür, yerine getirilmesini sağlar ve Birim Müdürüne bilgi verir.
(14) Müdürlük çalışanlarının özlük işleri ile ilgili (izin, hastalık, fazla çalışma vb.) işlerini takip eder ve Birim Müdürüne bilgi verir.
(15) Servislerde yapılan işlemlerin koordineli bir şekilde yürütülmesini sağlar.
(16) Müdürlük yıllık faaliyet raporunun hazırlanmasında gerekli hazırlık çalışmalarını koordine eder ve ilgili birimlere gönderir.
(17) Bürodaki makine, cihaz, araç, gereç ve demirbaş eşyanın kayıtlarını kontrol eder, bakımlı ve çalışır bir şekilde bulundurulmasını sağlamak için gerekli tedbirleri alır.
(18) Görev alanına giren ve müdür tarafından verilen diğer görevleri yapmakla görevli ve yetkilidir.
Veteriner Hekimin Görev, Yetki ve Sorumluluğu
MADDE 14 - (1) Mevcut ilgili kanun ve yönetmeliklere istinaden müdürün direktifleri doğrultusunda kendisine verilen görevleri yerine getirir.
(2) İlçe genelindeki sahipsiz sokak hayvanlarının kontrolsüz üremelerinin önlenmesi amacıyla, 5199 sayılı Hayvanları Koruma Kanunu’na istinaden yürürlüğe giren Hayvanların Korunmasına Dair Uygulama Yönetmeliği hükümleri doğrultusunda ilçe genelindeki, yakalama ekipleri ile ya da vatandaşlar tarafından geçici bakımevine getirilen sahipsiz sokak hayvanlarını kısırlaştırır, aşılar, rehabilite edip, küpe ve mikroçip ile işaretleyerek sahiplendirir veya alındıkları yaşam ortamına bırakılmalarını sağlar.
(3) Sahipsiz sokak hayvanlarının gerekli muayene ve tedavilerini yapar, sahipsiz hayvan kayıt defterine kayıt işlemlerini gerçekleştirir.
(4) Acil durumlarda (kaza, yaralı, hasta ihbarı), geçici bakımevine getirilen hasta hayvanlara mevcut imkanlar doğrultusunda gerekli ilk müdahaleyi yapar.
(5) Koruyucu aşılama ve antiparaziter tedavileri gerçekleştirir.
(6) İlçemizdeki mevcut sahipli evcil hayvanların (kedi ve köpeklerin), hayvan sahiplerinin beyanlarına istinaden, sahipli hayvan kayıt defterine ve aynı zamanda mikroçipleyerek elektronik ortama kaydını yapar.
(7) Aşı, serum, ilaç vb. sıhhi malzemelerin usulüne uygun muhafaza edilmesini sağlar. h)Müdürün direktifleri doğrultusunda Finike Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ni işletir ve her türlü aksaklık ve tavsiyeyi rapor ederek müdüre bildirir.
(8) Yaralı ve hasta hayvanların günlük bakımını yapar, temizlik, dezenfeksiyon ve beslenmelerini denetler, gıda ve ilaç stokunu takip eder.
(9) Hayvan sahiplendirme işlemlerini gerçekleştirir ve süreci kontrol eder.
(10) İlçe genelindeki vektörlerle mücadele uygulamalarını gerçekleştirilmesini sağlar ve denetler.
Veteriner Sağlık Teknikerinin/Teknisyeninin Görev, Yetki ve Sorumluluğu
MADDE 15 - (1) Mevcut ilgili kanun ve yönetmeliklere istinaden müdürün direktifleri doğrultusunda kendisine verilen görevleri yerine getirir.
(2) Veteriner Hekimin görevlerine yardımcı olur. Veteriner hekimin gözetimi ve direktifi doğrultusunda enjeksiyon, pansuman, müşahede ve hasta nakli ile ilgili hizmetleri yerine getirir.
(3) Veteriner Hekimin yönlendireceği şekilde bulaşıcı hastalıklara karşı koruyucu aşılama yapar.
(4) Sahipsiz hayvanlara veteriner hekim gözetiminde tıbbi müdahalede bulunur, aşı, enjeksiyon, yara pansumanı yapar, gerektiğinde operasyonları asiste eder.
(5) Salgın hastalık durumunda karantina tedbirleri uygulanmasını sağlar.
(6) Yapılan iş ve işlemlerin fiziki ve dijital ortamda kayıtlarının tutulmasını sağlar.
(7) Sahipsiz hayvan yakalama ekiplerini ilgili çalışma programı ile gelen talep ve şikayetler doğrultusunda yönlendirir ve denetimlerini gerçekleştirir.
(8) Geçici bakımevinin, hayvan kafeslerinin temizliğini kontrol eder, hayvanların yemek ve sularının belirlenmiş zaman aralıklarında yenilenmesini sağlar.
(9) Vektörlerle mücadele çalışmalarında ekiplerin çalışma programlarını hazırlar, ilaçlama faaliyetlerinde kullanılan ilaç miktarını kontrol eder ve ilaçlama faaliyetlerinin takibatını gerçekleştirir.
(10) Geçici bakımevini ziyarete gelen vatandaşlara ziyaret esnasında nezaret edip gerekli bilgi aktarımında bulunur.
(11) İlçedeki hayvan sever vatandaşlarımızla birlikte gerçekleştirilecek olan proje ve faaliyetler kapsamında gerekli bilgi alışverişini sağlar.
Evrak Kayıt ve Birim Memuru, Sözleşmeli ve İşçi (diğer) Personelin Görevleri
MADDE 16 – (1) Veteriner İşleri Müdürlüğü birim personeli; idari işlerden sorumlu şef, müdür, başkan yardımcısı ve başkan tarafından kendilerine verilen görevleri belirlenen usul ve esaslar çerçevesinde gereği gibi ve süresi içinde mevzuata uygun olarak ve zamanında yerine getirmekle yükümlü olup, ilgili birim şefi ve müdüre karşı sorumludur.
(2) Müdürlük adına tüm resmi evrakları alır ve kaydeder.
(3) Gelen-giden evrakların, dosyaların ve diğer belgelerin elektronik ortamda kayıt, havale ve dosyalama işlerini yürütür.
(4) Müdürlüğün tüm yazılarını önceliklerine göre sıraya koyarak hazırlar, cevaplandırır, tasnif eder.
(5) Müdürlük faaliyetlerine dayanak oluşturan ilgili mevzuatın güncel olarak takibatını gerçekleştirir.
(6) Müdürlüğün hesap, ayniyat, demirbaş, malzeme ve avans hizmetleri ile ilgili evrakların tanzim ve takibini yapar.
(7) Müdürlüğünde çalışan tüm personelin izin, mesai ve diğer ilgili evraklarını düzenler.
(8) Satın alma işlemlerini Müdürle birlikte “gerçekleştirme görevlisi” olarak veya müdürlük bünyesindeki diğer gerçekleştirme görevlileri nezdinde yürütür.
(9) Belediyemiz iletişim masaları veya resmi yazı aracılığıyla vatandaşlarımızdan müdürlüğe gelen talep ve şikâyetleri kontrol ederek Müdür ve ilgili personele bildirir ve gerçekleştirilen işlemler ile sonuç bilgisini cevaben geldiği iletişim kanalı yoluyla iletir.
(10) Müdürlüğün sürdürdüğü faaliyetleri haftalık, aylık ve yıllık olarak raporlar.
(11) Müdürlük bünyesindeki demirbaşların kayıt ve kontrol işlemlerini gerçekleştirir.
(12) Müdürlükçe verilen ek görevleri yerine getirir.
Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi Personelinin Görev, Yetki ve Sorumluluğu
MADDE 17 - (1) Mevcut ilgili kanun ve yönetmeliklere istinaden müdürün direktifleri doğrultusunda kendisine verilen görevleri yerine getirir.
(2) Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyeni veya birim büro personeli tarafından verilen hayvanlarla ilgili direktifleri uygular.
(3) Geçici bakımevine getirilen sokak hayvanlarının bakım, beslenme ve su ihtiyaçlarının karşılanması işlemlerini veteriner hekim ve veteriner sağlık teknikeri/teknisyeni gözetiminde gün içerisinde periyodik olarak gerçekleştirir.
(4) Geçici bakımevinin, Veteriner Hekim ve Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyeninin talimatları doğrultusunda gün içerisinde periyodik olarak temizliğini yapar.
(5) Hayvanın yakalanması ile ilgili araç ve gereçlerin kullanılmasında Veteriner Hekimin talimatlarına uyar, gerekli tedbirleri alır ve hayvanlara yönelik gerçekleştirilen tüm işlemlerde sevgi ve şefkatle yaklaşarak hem hayvanların hem de kendi sağlığını gözetir.
(6) Geçici bakımevinde görevli olduğu süre boyunca hayvanlarla ilgili her türlü olumsuz durum ve şikâyeti Veteriner Hekime bildirerek çözüme ulaşılmasını sağlar.
(7) Müşahede işlemlerinin yürütülmesinde Veteriner Hekimlere yardımcı olur.
(8) Sahipsiz hayvanların rehabilitasyonu, tedavisi, ameliyatı vb. her türlü işlem sırasında Veteriner Hekimlere ve Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyenlerine eşlik eder.
(9) Kullanmış olduğu alet ve ekipmanların periyodik olarak temizlik ve bakımını gerçekleştirerek gerekli şekilde korunmasını ve sürekli kullanıma hazır durumda olmasını sağlar. Kullandığı alet ve ekipmanı iş bitiminde depoda belirlenmiş yerine bırakır. Herhangi bir arıza, kayıp vb. durumunda Veteriner Hekim ile Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyenine bildirim yaparak sorunun çözülmesini sağlar.
(10) Herhangi bir ısırılma, tırmalanma vb. yaralanma durumlarında Veteriner Hekime bilgi vererek gerekli önlemlerin alınmasını sağlar.
(11) Bulaşıcı hayvan hastalıklarıyla mücadele işlemlerini Veteriner Hekimlerin talimatları doğrultusunda birlikte yürütür.
(12) Güvenlik görevlisi; Talimatnamede belirtilen ziyaret gün ve saatlerinde Finike Belediyesi Sahipsiz Sokak Hayvanları Geçici Bakım, Tedavi ve Rehabilitasyon Merkezi’ne gelen vatandaşlarımızı veteriner hekimin bilgisi dahilinde içeri alır. Ziyaretçi defterine kayıtlarını gerçekleştirdikten ve talimatname hükümlerini kendilerine ilettikten sonra ilgili personele yönlendirerek bakımevi içerisinde vatandaşa nezaret etmesini sağlar. Belirtilen bu tanım haricinde, mesai saatleri içinde ve dışında veteriner hekimin bilgisi ve onayı olmadan hiçbir vatandaşı bakımevine almamakla sorumludur. Bununla birlikte bakımevinin güvenliğini sağlar ve nöbeti devrettiği mesai arkadaşına, görev süresi boyunca gerçekleşen vukuatları bildirir ve bunları deftere kaydeder.
Sahipsiz Hayvan Yakalama ve Besleme Personelinin Görev, Yetki ve Sorumluluğu
MADDE 18 - (1) Mevcut ilgili kanun ve yönetmeliklere istinaden müdürün direktifleri doğrultusunda kendisine verilen görevleri yerine getirir.
(2) Veteriner Hekim, Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyeni veya büro personeli tarafından verilen hayvanlarla ilgili direktifleri uygular.
(3) Gerçekleştirilen periyodik kontroller ve vatandaşlarımızdan gelen talep ve şikayetler kapsamında ilçemiz sınırları içerisindeki sahipsiz sokak hayvanlarını Veteriner Hekimin talimatları doğrultusunda usulüne uygun olarak toplar ve geçici bakımevine sevkini yapar.
(4) Tüm rehabilitasyon işlemleri tamamlanmış olan sokak hayvanlarını Veteriner Hekim gözetiminde alındıkları yaşam ortamına geri bırakır.
(5) Hayvanın yakalanması ile ilgili araç ve gereçlerin kullanılmasında Veteriner Hekimin ve ilgili araç ve gereçlerin kullanma talimatlarına uyar, gerekli tedbirleri alır ve hayvanlara yönelik gerçekleştirilen tüm işlemlerde sevgi ve şefkatle yaklaşarak hem hayvanların hem de kendi sağlığını gözetir.
(6) İlçemiz genelindeki belediyemize ait olan beslenme noktalarını periyodik olarak kontrol eder gerektiğinde mama takviyesi yaparak fotoğraflar ve büro personeline ileterek işlemin kayıt altına alınmasını sağlar. Söz konusu beslenme noktalarındaki hasar, çalınma vb. olumsuz durumları Veteriner Hekime ve büro memuruna ileterek sorunun giderilmesini sağlar.
(7) Görevli olduğu süre boyunca hayvanlarla ilgili her türlü olumsuz durum ve şikâyeti Veteriner Hekime bildirerek çözüme ulaşılmasını sağlar.
(8) Kullanmış olduğu hayvan yakalama alet ve ekipmanlarının periyodik olarak temizlik ve bakımını gerçekleştirerek gerekli şekilde korunmasını ve sürekli kullanıma hazır durumda olmasını sağlar. Kullandığı alet ve ekipmanı iş bitiminde depoda belirlenmiş yerine bırakır. Herhangi bir arıza, kayıp vb. durumunda Veteriner Hekim ile Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyenine bildirim yaparak sorunun çözülmesini sağlar.
(9) Herhangi bir ısırılma, tırmalanma vb. yaralanma durumlarında Veteriner Hekime bilgi vererek gerekli önlemlerin alınmasını sağlar.
(10) Şoför; Kullandığı sahipsiz hayvan toplama ve besleme aracının periyodik olarak temizlik ve bakımlarını yapar ve kasko, sigorta, yakıt vb. durumlarını takip ederek sürekli hazır durumda olmasını sağlar. Kullandığı aracı mesai bitiminde bakımevindeki belirlenmiş park yerine bırakır ve görevini devrettiği diğer şoföre varsa araçla ilgili sorunları bildirir. Herhangi bir arıza, kayıp vb. durumunda Veteriner Hekim ile Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyenine bildirim yaparak sorunun çözülmesini sağlar.
Vektörlerle Mücadele ve İlaçlama Personelinin Görev, Yetki ve Sorumluluğu
MADDE 19 - (1) Mevcut ilgili kanun ve yönetmeliklere istinaden müdürün direktifleri doğrultusunda kendisine verilen görevleri yerine getirir.
(2) Veteriner Hekim ile Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyeninin talimatları doğrultusunda, gerçekleştirilen periyodik kontroller ve vatandaşlarımızdan gelen talep ve şikayetler kapsamında ilçemiz sınırları içerisindeki kamuya açık ortak kullanım alanlarında halk sağlığını tehdit eden vektörlere karşı, kendisine belirtilen ilaç uygulama oranları uygulanmak suretiyle gerekli ilaçlama faaliyetlerini gerçekleştirir.
(3) Salgın hastalıklara (Vektör ve Zoonozlar) karşı ilçe genelinde gerekli mücadele ve dezenfeksiyon çalışmalarını yapar.
(4) Yıl içerisinde 15 Mart-15 Ekim tarihleri arasında, oluşturulan program doğrultusunda, ilçemizde her mahallede ve ilçe genelinde, vektörel mücadele kapsamında uçkun, yürüyen haşere ve kemirgen zararlılarına karşı, ilçemiz sınırları içerisindeki potansiyel içeren zararlı üreme (JIT) alanları öncelikli olmak üzere, ilçemizde larva mücadelesini gerçekleştiren Antalya Büyükşehir Belediyesi ekipleriyle koordineli şekilde çalışmak suretiyle, gerekli ilaçlama işlemlerini periyodik olarak gerçekleştirir.
(5) Kamu kurum ve kuruluşlarının taleplerine istinaden gerekli ilaçlama ve dezenfeksiyon çalışmalarını gerçekleştirir.
(6) Geçici bakımevinin periyodik olarak dezenfeksiyon ve ilaçlama işlemlerini gerçekleştirir.
(7) Kullanmış olduğu sırt tipi benzinli ve elektrikli ilaçlama makinelerinin periyodik olarak temizlik ve bakımını gerçekleştirerek gerekli şekilde korunmasını ve sürekli kullanıma hazır durumda olmasını sağlar. Kullandığı alet ve ekipmanı iş bitiminde depoda belirlenmiş yerine bırakır. Herhangi bir arıza, kayıp vb. durumunda Veteriner Hekim ile Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyenine bildirim yaparak sorunun çözülmesini sağlar.
(8) Herhangi bir zehirlenme vb. yaralanma durumlarında Veteriner Hekime bilgi vererek gerekli önlemlerin alınmasını sağlar.
(9) Şoför; Kullandığı ilaçlama aracının ve araç üstü benzinli ilaçlama makinelerinin periyodik olarak temizlik ve bakımlarını yapar ve kasko, sigorta, yakıt vb. durumlarını takip ederek sürekli kullanıma hazır durumda olmasını sağlar. Kullandığı aracı mesai bitiminde bakımevindeki belirlenmiş park yerine bırakır ve görevini devrettiği diğer şoföre varsa araçla ilgili sorunları bildirir. Herhangi bir arıza, kayıp vb. durumunda Veteriner Hekim ile Veteriner Sağlık Teknikeri/Teknisyenine bildirim yaparak sorunun çözülmesini sağlar.
DÖRDÜNCÜ BÖLÜM
Görev ve Hizmetlerin İcrası
Görevin alınması
MADDE 20 – (1) Veteriner İşleri Müdürlüğünde görevli tüm personele verilen belge, dosya ve tüm işler veya Müdürlüğe gelen talep ve evraklar bilgisayara işlenip, zimmet defterine kaydedilerek ilgilisine teslim edilir.
(2) Görev; Belediye Başkanının veya Belediye Başkan Yardımcılarının vereceği plan, program ve direktiflerinden yazılı veya sözlü olarak alınır.
Görevin planlanması
MADDE 21- (1) Veteriner İşleri Müdürlüğündeki iş ve işlemler Müdür tarafından düzenlenen plan dahilinde yürütülür.
Görevin yürütülmesi
MADDE 22- (1) Veteriner İşleri Müdürlüğünde görevli tüm personel, kendilerine verilen görevleri yasa ve yönetmelikler doğrultusunda gereken özen ve süratle yapar ve geri bildirimini sağlar.
BEŞİNCİ BÖLÜM
İşbirliği ve Koordinasyon
Müdürlük birimleri arasında işbirliği
MADDE 23 - (1) Müdürlük dahilinde çalışanlar ve diğer birimler arasındaki işbirliği ile birim içi koordinasyon, Müdür tarafından sağlanır.
(2) Müdürlüğe gelen tüm evraklar kayıt memurunda toplanıp, konularına göre dosyalandıktan sonra Müdüre iletilir.
(3) ) Müdür, evrakları gereği için ilgili personele gönderir. Müdürlük bünyesinde çalışan memur tarafından evrakın işlemi tamamlandıktan sonra kodlarına göre dosyalama işlemi gerçekleştirilir.
(4) Bu Yönetmelikte adı geçen tüm görevlilerin ölüm hariç herhangi bir nedenle görevlerinden ayrılmaları durumunda görevleri gereği yanlarında bulunan her türlü dosya, yazı ve belgeler ile zimmeti altında bulunan eşyaları bir çizelgeye bağlı olarak birim amirinin hazırlayacağı bir tutanakla yeni görevliye devir teslimini yapmaları zorunludur. Devir-teslim yapılmadan görevden ayrılma işlemleri yapılmaz.
(5) Veteriner İşleri Müdürlüğü’nde görev yapan tüm personel;
a) İlgili birim Müdürlüğünü ilgilendiren çeşitli hizmetlerin uyumlu ve düzenli yürütülmesi, personel arasındaki düzenin sağlanması için gerekli gayret ve çabayı gösterir. Olumsuz bir durumda konuyu Müdüre iletir ve Müdür ilgili durumu değerlendirerek bu doğrultuda gerekli önlemleri alır.
b) Belediye hizmetlerinde, hesap verebilirlik ilkesine uygun hareket eder. Uygulamalarda adaletli olmaya, kaynakların kullanımında etkili ve verimli hareket etmeye azami özen gösterir.
(6) Müdürlükler arası yazışmalar Veteriner İşleri Müdürünün imzası ile yürütülür.
Diğer kurum ve kuruluşlarla koordinasyon
MADDE 24 – (1) Veteriner İşleri Müdürlüğünün; Belediye dışı özel ve tüzel kişiler, Valilik, Kamu Kurum ve kuruluşları ve diğer şahıslarla ilgili yapacağı yazışmalarını, sorumlu personel ve Müdürün parafı ile Belediye Başkanı veya yetki verdiği ilgili Başkan Yardımcısının imzası ile yürütür.
ALTINCI BÖLÜM
Evraklarla İlgili İşlemler ve Arşivleme
Gelen giden evrakla ilgili yapılacak işlem
MADDE 25 – (1) Müdürlüğe, elektronik ortamda veya fiziki olarak gelen evraklar müdür tarafından ilgili personele yine elektronik ortamda veya fiziki olarak havale edilir. Personel havale edilen evrakın gereğini zamanında ve noksansız yapmakla yükümlüdür.
(2) Evraklar ilgili personele zimmetle ve imza karşılığı dağıtılır. Gelen ve giden evraklar elektronik ortamda konularına göre işlenir. Dış müdürlüklere gönderilen evraklar yine zimmetle ilgili Müdürlüğe teslim edilir.
(3) Müdürlükler arası havale ve kayıt işlemleri elektronik ortamda yapılır.
Arşivleme ve dosyalama
MADDE 26 – (1) Müdürlüklerde yapılan tüm yazışmaların birer sureti konularına göre tasnif edilerek ayrı klasörlerde saklanır.
(2) İşlemi biten evraklar standart dosya planına göre dosyalanır.
(3) Arşivdeki evrakların muhafazasından ve istenildiği zaman çıkarılmasından görevli büro personeli ve memurlar sorumludur.
(4) Müdürlükçe yapılacak arşiv hizmetleri ile ilgili olarak; “Devlet Arşiv Hizmetleri Hakkında Yönetmelik” esasları çerçevesinde, her birim müdürlüğü kendi arşivinden sorumlu olmak üzere birimine ait arşiv hizmetlerini yürütür.
5) Müdürlükçe yapılacak arşiv evraklarının imhası ile ilgili olarak; “3473 sayılı Muhafazasına Lüzum Kalmayan Evrak ve Malzemenin Yok Edilmesi Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin Değiştirilerek Kabulü Hakkında Kanun” çerçevesinde birimin kendi müdürlüğüne ait tüm görev ve hizmetlerin yürütülmesini sağlar.
YEDİNCİ BÖLÜM
Denetim ve Disiplin
Denetim ve personel disiplin hükümleri
MADDE 27 – (1) Veteriner İşleri Müdürü tüm personelini her zaman denetleme yetkisine sahiptir.
(2) Müdürlük çalışmaları ve sonuçları Belediye Başkanı tarafından denetlenir. Müdürlük Başkanın talimatı üzerine çalışmaları ile ilgili her türlü bilgi ve belgeyi inceleme ve denetlemeye esas olmak üzere sunmakla yükümlüdür. Yılsonu raporunun dışında da belli konular ile ilgili raporlar Başkanlığa sunulabilir. Belediyenin denetleme organı tarafından yapılacak inceleme ve denetim yalnızca kalem işlemleri, defter kayıtları ile bunların idari ve mali sonuçlarını kapsar. Müdürlüğün ve veterinerlik hizmetleri sınıfı kapsamındaki personelin mesleki alanına giren konuları, denetleme organının inceleme ve denetleme konusuna alınmaz. Müdürlük bünyesindeki personeller en yakın amirinden başlayarak denetime tabi tutulur ve müdür, tüm müdürlük personelini her zaman gerek gördüğünde denetlemek ve ilgililere yönlendirme yetkisine sahiptir.
(3) Veteriner İşleri Müdürü 1.Disiplin Amiri olarak disiplin mevzuatı doğrultusunda işlemleri yürütür.
(4) Veteriner İşleri Müdürlüğü’nde çalışan personellerle ilgili disiplin işlemleri, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu ve 4483 sayılı Memurlar ve Diğer Kamu Görevlilerinin Yargılanması Hakkında Kanun hükümlerine ile yürürlükteki ilgili diğer mevzuat doğrultusunda müdür tarafından yürütülür.
(5) Veteriner İşleri Müdürlüğünde çalışan tüm personelin izin, rapor, derece, kademe ilerlemesi, ödüllendirme ve cezalandırma vb. işlemlere ilişkin belgeleri kapsayan dosya tutulur.
SEKİZİNCİ BÖLÜM
Çeşitli ve Son Hükümler
Gizlilik ilkesi
MADDE 28 – (1) Veteriner İşleri Müdürlüğü’nde görevli tüm personel; tetkik işlerini, göreve gidecekleri yerleri, yaptıkları ve yapacakları işleri gizli tutar. Bu konuda birim amirinden ve ilgili personelden başkasına açıklamada bulunmayıp, gizlilik hükümlerine aynen uymakla yükümlüdür. Dil, Irk, sınıf, unvan vs. fark gözetmeden her vatandaşa eşit davranır.
Mali hükümler
MADDE 29 –(1) Veteriner İşleri Müdürlüğü’nün çalışmaları için yapılacak giderler, kurum bütçesine konacak ödeneklerden karşılanır.
(2) Müdürlüğünün gelirlerini; müdürlüğün teklifi ve Belediye Meclisinin kabulüyle yürürlüğe giren mali yılı bütçesi oluşturur.
(3) Müdürlüğün giderleri, ilgili bütçe kanununa göre hazırlanan ve onaylanan müdürlük bütçesinin ilgili harcama kalemlerinden yapılan harcamalar oluşturmaktadır.
Tereddütlerin giderilmesi ve düzenleme yapılması
MADDE 30 – (1) Bu yönetmeliğin yürütülmesinde ortaya çıkacak tereddütleri gidermeye ve ilave düzenlemeler yaptırmaya, Belediye Başkanı yetkilidir.
Yönetmelikte hüküm bulunmayan haller
MADDE 31 – (1) İşbu yönetmelikte hüküm bulunmayan hallerde, Müdürlüğün bilgisi dâhilinde olmak üzere yürürlükteki ilgili mevzuat hükümleri doğrultusunda işlem yapılır.
Yürürlük
MADDE 32 – (1) Bu yönetmelik, Belediye Meclisinin kabulü tarihinde yürürlüğe girer.
Yürütme
MADDE 33– (1) Bu yönetmelik hükümlerini Demre Belediye Başkanı yürütür.